top of page

Qi Gong

​&Tai Chi

Rörelse och stillhet för hälsa och välbefinnande
QiGong.png
Janne4.jpg
Janne3.jpg

OM Qi Gong

Qigong - mångtusenårig hälsotradition från Kina. 

Qigongen motverkar stress och utbrändhet och hjälper oss att uppleva en djupare kontakt med oss själva och vår omgivning.

Genom långsamma, mjuka rörelser med djup andning och inre uppmärksamhet stimulerar vi vårt parasympatiska nervsystem för återhämtning och självläkning. 

När kropp och sinne hittar stillheten i rörelsen kan vi komma in ett tillstånd av vilande närvaro. Närvaro 

utan prestation gör oss avslappnat koncentrerade.

Då kan vi uppleva en närvaro bortom prestation och ytliga tankar och känslor - en upplevelse av att vara en del av ett större sammanhang.

OM tai chi chuan

Kort om tai chi

Tai chi chuan, eller tai chi som den förenklat brukar kallas, är en mångtusenårig kinesisk kampkonst. 

 

Tai chi tränas oftast långsamt, i slowmotion, även om rörelserna kan utföras snabbt av den som tränat länge. Fördelen med den långsamma rörelsen är att man bättre lär sig att inte använda någon onödig anspänning i rörelsen. 

Tai chi tränas dels individuellt i en inlärd form som fungerar som en koreografi för rörelsen. Det kan likna dans - men skillnaden är att varje rörelse har ett syfte utifrån kampkonst.

 

En stor skillnad mellan qigong och tai chi också är att qigong tränas ur ett hälsoperspektiv (eller som förberedelse för kampkonst). I tai chi är alla rörelserna koreograferade utifrån ett kampkonst perspektiv. 

Tai chi kräver ofta mer koordination än qigong, men precis som i qigongen integreras andningen, rörelsen, känslan, tanken och kroppen till ett. Man skulle förenklat kunna säga att tai chi är som ett slags qigong, men med tillägget att kunna behålla balansen och koncentrationen även om någon utifrån drar eller trycker på en. 

Därför tränar vi också tai chi med en partner (kallas ofta "pushhands"). Då får vi lära oss att hålla balansen även om någon "stör" oss. Då kan vi fördjupa känslan av att vara i balans trots att omvärlden inte är det.

En annan viktig aspekt av rörelsen är då att kunna ta emot kraft utan kollapsa, och att kunna ge ut kraft utan att spänna sig. I tai chi brukar det kallas att hantera det mottagande, yin, och att kunna hantera det utåtriktade, yang. Balansen och förståelsen av samspelet mellan yin och yang är centralt i tai chin. 

DSC_0323b.jpg
bottom of page