top of page
Den harmoniska kraftens väg

Aikido

Om mig

 

Började med aikido 1975 och graderades 2019 till 7:e dan Aikikai av Endo Shihan samt Tissier Shihan.

Huvudtränare på Vanadis aikido dojo i Stockholm samt undervisar regelbundet över hela världen.

Aikido.png
20161023©RAINBEAUPICTURES-ASC-JanNeveliu
Janne9.jpg

OM aikido

Japansk kampkonst utan vinnare eller förlorare

Aikido är en japansk kampkonst som utvecklades i början av 1900-talet av Morihei Ueshiba (1883-1969). Han kallas idag allmänt för O-sensei, vilket ungefär betyder ”stor lärare”. Ueshiba hade tidigare tränat flera av de traditionella japanska kampkonsterna , men var otillfredsställd då kampen alltid ledde till nya strider. Han sökte en budo utan vinnare eller förlorare och skapade så till sist aikido.

”Praktiserandet av den harmoniska kraftens väg”

Ordet aikido är en sammansättning av tre japanska skrivtecken; Ai som står för harmoni, samarbete och kärlek. Ki som står för kraft och energi, Do som står för vägen eller snarare praktiserandet av vägen. Aikido skulle alltså fritt kunna översättas med ”praktiserandet av den harmoniska kraftens väg”.

Prova på aikido!

Bästa sättet att ta reda på om du tycker om aikido är att själv prova på. Det är som med simning – det är bara om man hoppar i vattnet som man verkligen får veta hur det känns. Många som börjar med aikido upplever en större förmåga att hantera svåra situationer och stress i vardagen. Även ökad kroppskunskap, förbättrad självkännedom, ökat självförtroende såväl fysiskt som psykiskt.

bottom of page