top of page

Mer OM aikido

Japansk kampkonst utan vinnare eller förlorare

Aikido är en japansk kampkonst som utvecklades i början av 1900-talet av Morihei Ueshiba (1883-1969). Han kallas idag allmänt för O-sensei, vilket ungefär betyder ”stor lärare”. Ueshiba hade tidigare tränat flera av de traditionella japanska kampkonsterna , men var otillfredsställd då kampen alltid ledde till nya strider. Han sökte en budo utan vinnare eller förlorare och skapade så till sist aikido.

”Praktiserandet av den harmoniska kraftens väg”

Ordet aikido är en sammansättning av tre japanska skrivtecken ; Ai som står för harmoni, samarbete och kärlek. Ki som står för kraft och energi, Do som står för vägen eller snarare praktiserandet av vägen. Aikido skulle alltså fritt kunna översättas med ”praktiserandet av den harmoniska kraftens väg”.

Andlig kampkonst

Ueshiba var också en väldigt andlig person och fick mycket inspiration från bland annat kotodama – en gammal japansk lära om ljudens skapande kraft. Även shintoismen och omoto rörelsen var en viktig inspirationskälla för honom. Idag varierar dessa influenser mycket inom olika grenar av aikidon. En del lägger stor tonvikt på det andliga, andra inte alls. Ueshiba skrev själv en hel del djupt filosofiska texter och poem, särskilt på äldre dar.

Möter aldrig attacken med kraft mot kraft

Aikido är ett slags självförsvar där man aldrig möter kraft mot kraft utan använder styrkan i angreppet för att leda attacken in en rörelse som blir till ett kast eller en fasthållning. Den som attackerar blir så att säga kastad av kraften i sin egen attack. Målet är att varken den som attackerar eller den som försvarar sig kommer till skada eller blir kränkt – utan snarare skapar något tillsammans.

Man mår bra såväl fysiskt som psykiskt av att träna aikido

Många tränar dock aikido av andra orsaker än självförsvar. Av aikidoträningen mår man bra såväl fysiskt som psykiskt. Genom aikido tränar vi upp vår kondition, koncentration, mjukhet, styrka, balans. Vi värmer alltid upp innan träningen och lär oss att falla på flera olika sätt. Vi gör koordinationsövningar och andningsövningar. Under själva träningen lär vi oss de karakteristiska cirkulära aikidorörelserna, som gör att aikido ofta ser så harmoniskt och vackert ut. Bra aikido kan till och med se uppgjord ut. Det beror på att rörelserna är så naturliga att de inte kräver någon större muskelstyrka. Rätt utförda är de dock oerhört effektiva och kraftfulla - samtidigt som de ger ett intryck av lätthet.

Prova på!

Bästa sättet att ta reda på om du tycker om aikido är att själv prova på. Det är som med simning – det är bara om man hoppar i vattnet som man verkligen får veta hur det känns. Alla som provar på Vanadis Aikidoklubb betalar medlemsavgiften på 100:- så att de är försäkrade (hemförsäkring täcker ej budoträning). Vill man sedan fortsätta betalar man in resterande träningsavgiften för terminen.

Min Aikido Bakgrund

Början

Startade min aikidoträning i Farsta för Lennart Larsson och Sven Johansson 1975 vid 11 års ålder. I början var det både judo och aikido, men tröttnade efter några år på tävlingarna och alla skadori judon. Fortsatte med aikidon och nu 35 år senare inser jag att det valet har påverkat hela mitt liv.

Ichimura sensei var rikstränare i Sverige på den tiden och gjorde tidigt ett starkt intryck. Han var aikidotränare, akupunktör och shiatsumassör. Kanske blev han en förebild för mitt nuvarande liv, utan att jag visste om det då.

När jag var 17 år kom Jan Hermansson (7:e dan) hem från Japan efter många års vistelse där. Han gjorde ett starkt intryck och blev en av mina viktigaste tränare. Han hjälpte mig senare mycket med min vistelse i Japan.

 

Ut i Världen

1981 började jag resa till Frankrike och 1983 till Japan för en längre vistelse för att träna aikido.

Tillbringade större delen av tiden fram till 1986 i Japan för träning och studier. Tränade för många olika instruktörer som Nishio sensei, Kobayashi sensei och Igarashi sensei. Med tiden blev det dock mest träning på Hombu Dojo, aikidons högkvarter.

Mina stora inspirationskällor på Hombu Dojo var Osawa sensei (den äldre), Yamaguchi sensei och Endo sensei. Inspirerades även mycket av Doshu, Watanabe sensei, Tada sensei, Arikawa sensei och Seki sensei.

Tillbaka i Sverige

Återvände till Sverige 1986 och undervisade i Mihashira aikidoklubb hos Lennart Linder och senare under flera år på Stockholm Aikikai.

Med tiden började Endo sensei komma regelbundet till Sverige och blev mer och mer min personliga lärare. Jag började resa regelbundet till Japan för att träna för honom.

1987 träffade jag Tissier sensei från Frankrike. Han kom att tillsammans med Endo sensei att bli min viktigaste tränare under många år och jag reste även ofta till Frankrike för att träna för honom.

Tillsammans med Stockholm Aikikai var jag med och bjöd in Tissier sensei till Sverige och han har sedan dess besökt Sverige varje år. Numera i Vanadis aikidoklubbs regi.

Endo sensei och Tissier sensei har haft ett stort inflytande på min aikido de senaste 15 åren och fortsätter att vara mina största inspirationskällor än idag.

aikido-362959_1280.jpg
bottom of page